Hrustljava jagodna pita
Jagodni škrniclji
Jagodni džem
Jagodni frape
Jagodni mousse
Jagodna torta
Recepti
Hrustljava jagodna pita
Količina:
Za 4 osebe
Sestavine:
400 g jagod
30 g masla
20 g moke
1 zavitek listnatega testa
125 g lešnikov (mletih)
75 g kristalnega sladkorja
1 jajce (zmešano, za premaz)
Težavnost:
Ljubiteljski kuhar
Čas priprave:
30 do 60 minut
Priprava:
Za pripravo hrustljave jagodne pite najprej operemo jagode, jim odstranimo peclje in jih narežemo na četrtine. Model za pite namastimo in ga po dnu ter ob straneh na rahlo pomokamo. Listnato testo razvaljamo in odrežemo v velikosti modela ter pazimo, da lahko rob testa povlečemo še ca. 3 cm v višino. Testo damo v model in ga s prsti potlačimo, po dnu nekajkrat prebodemo z vilicami, da med peko ne vzhaja preveč.
Preostanek testa hranimo za konec in ga uporabimo za vzorčke, ki jih lahko položimo na jagodno pito. Pečico segrejemo na 200°C.
Polovico sladkorja zmešamo z mletimi lešniki ter mešanico porazdelimo po dnu pite. Čez položimo na četrtine narezane jagode, preostanek testa pa narežemo na trakove in jih v obliki mreže položimo čez jagode.
Razžvrkljamo jajce ter z njim premažemo rob pite in mrežo. Pečemo ca. 35 minut, dokler testo ne dobi zlato rjave barve.
Hrustljavo jagodno pito postrežemo še toplo s kepico vanilijevega sladoleda.
Nasvet:
Za pripravo hrustljave jagodne pite lahko (glede na sezono) uporabimo tudi kakšno drugo sadje, npr. maline ali marelice.
Sestavine:
meta (za dekoracijo)
Testo:
3 jajca
110 g sladkorja v prahu
40 g moke
Nadev:
250 ml sladke smetane
jagode (sveže)
Jagodni škrniclji
Priprava:
Za jagodne škrniclje penasto zmešamo jajca s sladkorjem. Presejemo moko in jo previdno umešamo. Pekač pokrijemo s papirjem za peko. Z brizgalno vrečko nabrizgamo zmes v obliki krogov, pri tem pa pazimo, da imamo med njimi dovolj razmaka. Kroge z lopatico za pečenje (ali hrbtom kuhalnice) čim bolj sploščimo. Krogi iz testa naj imajo ca. 12-15 cm premera. Škrniclje pečemo v pečici segreti na 200°C ca. 10 minut, dokler niso zlato rumeni.
Nato še vroče kroge previdno (s tortnim nožem ali lopatico) ločimo s peki papirja in jih zvijemo v škrniclje. Rob na koncu škrnicljev dobro stisnemo in pustimo, da se ohladijo.
Za nadev jagodnih škrnicljev operemo in osušimo jagode ter jim odstranimo peclje in listje. Narežemo na grižljaj velike kose. Stepemo sladko smetano.
Z brizgalno vrečko napolnimo škrniclje s smetano in okrasimo z jagodami.
Nasvet:
Jagodne škrniclje lahko po želji okrasimo z listi mete.
Težavnost:
Ljubiteljski kuhar
Čas priprave:
15 do 30 minut
Količina:
Za 4 osebe
Jagodni
džem
Količina:
dva kozarčka
Sestavine:
2 kg jagod
700 g sladkorja
3 limone (sok)
1 vrečka Želina za marmelade
Težavnost:
Ljubiteljski kuhar
Čas priprave:
Več kot 60 minut
Priprava:
Za pripravo džema izberite zrele, aromatične jagode, jih dobro operite in grobo pretlačite (lahko z vilicami, lahko pa jih le prepolovite ali narežete na četrtine). Nato jagode pokapajte z limoninim sokom, jih potresite s sladkorjem in pustite stati eno uro – jagode bodo medtem spustile svoj sok.
Dodajte Želin in začnite kuhati. Jagode kuhajte približno pet minut oziroma toliko časa, da prenehajo izločati peno. To odstranite s penovko, nato pa jagode na višji temperaturi kuhajte še približno dve minuti. Med kuhanjem jagode nenehno mešajte.
Vročo marmelado nadevajte v kozarce, jih dobro zaprite, obrnite, jih pokrijte z brisačo in pustite, da se ohladijo. Kozarčke hranite v hladnem in temnem prostoru.
Dober tek!
Nasvet:
Iz dveh kilogramov jagod boste dobili dva kozarčka džema, zato količino jagod, sladkorja, Želina in limon prilagodite svojim potrebam.
Sestavine:
25 dag jagod
5 dl mleka
6 kepic jagodnega ali vanilijevega sladoleda
6 kock ledu
nekaj lističev sveže mete
Jagodni
frape
Priprava:
Za jagodni frape jagode očistite, narežite na manjše koščke in jih skupaj z mlekom in sladoledom zmešajte v mešalniku, da pijača postane gosta in penasta. Frape postavite v hladilnik za približno pol ure, da se dobro ohladi.
Nalijte ga v visoke kozarce, v vsakega dodajte kocko ledu ter okrasite s svežimi jagodami in na drobno narezanimi lističi mete.
Nasvet:
Po želji lahko jagodni frape osladite z javorjevim sirupom, po enakem postopku pa lahko frape pripravite tudi z malinami.
Težavnost:
Kuhar začetnik
Čas priprave:
Od 30 do 60 minut
Količina:
/
Jagodni
mousse
Količina:
4
Sestavine:
Za mousse iz kisle smetane:
200 g kisle smetane
150 g sladke smetane
2 lističa želatine
50 g sladkorja v prahu
1 limona (nastrgana lupinica)
1 jedilna žlica žganja Grand
Marnier
Za pretlačene jagode:
300 g jagod
3 jedilne žlice sladkorja v prahu
1 jedilna žlica limoninega soka
Za solato iz krebuljic:
1 šop krebuljic
1 limona (sok)
3 jedilne žlice olja grozdnih pečk
2 jedilni žlici sladkornega sirupa (ali medu)
Težavnost:
Profesionalni kuhar
Čas priprave:
Več kot 60 minut
Priprava:
Za jagodni mousse s kislo smetano in krebuljico najprej natrgamo lističe krebuljice in jih začinimo z oljem grozdnih pečk, limoninim sokom in sladkornim sirupom.
Namesto sladkornega sirupa lahko uporabimo tudi čajno žličko medu, ki smo jo zmešali z jedilno žlico vode. Kljub temu priporočamo sladkorni sladkor, ki bo krebuljici pomagal razviti poln okus.
Kislo smetano, sladkor in nastrgano limonino lupino zmešamo. Sladko smetano stepemo, vendar ne prečvrsto. Želatino zmehčamo v hladni vodi in segrejemo v žganju Grand Marnier, pri tem neprestano mešamo in pazimo, da želatina ne zavre. Želatino ohladimo na sobno temperaturo in vmešamo v kislo smetano. Nato dodamo sladko smetano in zmes nadevamo v skodelice ali kozarčke ter postavimo za najmanj 2 uri v hladilnik.
Jagodam odstranimo peclje, položimo v posodo in pretlačimo z vilicami. Začinimo s sladkorjem v prahu in limoninim sokom.
Sestavine:
Biskvit:
4 jajca
80 g sladkorja
80 g moke
30 g mandljeve moke
10 g vanilijinega sladkorja
Jagodna krema:
200 g zrelih jagod
80 g sladkorja
sok polovice limone
Vanilijina krema:
250 ml mleka
četrtina stroka vanilije
2 rumenjaka
60 g sladkorja
20 g škroba
20 g masla
Preostanek torte:
250 ml sladke smetane
4 listi želatine
100 g jagod
košček limonine lupine
100 ml vode
150 g sladkorja
žele za torte
jagodna vodka
mandljevi lističi za okras
rastlinska smetana
Jagodna
torta
Priprava:
Za jagodno torto najprej pripravimo biskvit. Za biskvit penasto zmešamo jajca s sladkorjem in vanilijinim sladkorjem. Potem narahlo primešamo moko in mandljevo moko ter maso namažemo na pekipapir v dva kroga s premerom 22 cm.
Biskvit pečemo 7 minut pri 200 stopinjah. Ko biskvit vzamemo iz pečice, ga takoj spravimo tudi ven iz pekača in ohladimo.
Nato pripravimo jagodno kremo. Jagode operemo, odstranimo jim peclje, narežemo na četrtine in jih stresemo v kozico. Dodamo limonin sok in kuhamo toliko časa, da jagode razpadejo.
Dodamo sladkor in kuhamo, da se kaša malo zgosti. Pred uporabo ohladimo. Limonin sok dodamo, da obdržimo lepo rdečo barvo.
Če želimo, lahko kremo tudi pretlačimo (prepasiramo), da dobimo gladko zmes.
Za vanilijevo kremo zavremo 200 ml mleka skupaj z vanilijinim strokom. Rumenjaka in sladkor zmešamo skupaj, dodamo škrob in 50 ml hladnega mleka ter premešamo.
Prilijemo precejeno vrelo mleko in kremo kuhamo, da vre 3 minute. Še vroči kremi primešamo maslo, jo pokrijemo in ohladimo.
In še za preostalo jagodno torto pripravljeno vanilijino kremo premešamo, da dobimo gladko zmes. Sladko smetano stepemo in jo primešamo vanilijini kremi.
Želatino namočimo v mrzli vodi, jo odcedimo in raztopimo v jagodni kremi. Nato jo primešamo vanilijevi kremi.
Vzamemo model za torto premera 22 cm in vanj položimo prvo plast biskvita. Namočimo s sladko raztopino, ki jo pripravimo tako, da zavremo 150 g sladkorja, 100 ml vode in košček limonine lupine. Pustimo, da se nekoliko ohladi, razredčimo s hladno vodo, da je primerno sladka, dodamo malo jagodne vodke.
Nato na prvo plast biskvita namažemo dve tretjini kreme, potresemo na koščke narezane jagode ter pokrijemo z drugo plastjo biskvita, ki jo tudi namočimo in premažemo s preostalo kremo.
Povrh torte zložimo na polovice ali na četrtine narezane jagode. Vse skupaj damo za nekaj časa v hladilnik, da se krema strdi.
Vzamemo vrečko želejevega preliva za torte, ki ga kupimo v trgovini in ga pripravimo po navodilu na vrečki. Vsebino vrečke zmešamo z dvema žlicama sladkorja, prilijemo toplo vodo in premešamo. Potem zavremo in prelijemo po jagodah.
Ko se preliv popolnoma ohladi, odstranimo obroč, torto ob strani obmažemo s stepeno rastlinsko smetano in obložimo s praženimi mandljevimi lističi. Jagodno torto narežemo na dvanajst kosov.
Jagode operemo, odstranimo jim peclje, narežemo na četrtine in jih stresemo v kozico. Dodamo limonin sok in kuhamo toliko časa, da jagode razpadejo. Potem dodamo sladkor in kuhamo, da se kaša malo zgosti. Pred uporabo ohladimo. Limonin sok dodamo, da obdržimo lepo rdečo barvo. Če želimo, lahko pasto tudi pretlačimo (prepasiramo), da dobimo gladko zmes.
Težavnost:
Profesionalni kuhar
Čas priprave:
Več kot 60 minut
Količina:
4
Vse pravice pridržane.
©2016
Izdelava strani: